Tips voor iPad-gebruikers

                         Nieuwe tips (archief)   

 

Nieuwe oogst


Heb jij een Windows Phone???


Als Macfan van het eerste uur krijg ik natuurlijk hele vreemde reacties als ik mijn smartphone gebruik. Heb jij geen iPhone? Neen, nooit gehad.
Is dat niet moeilijk? Kun je een Windows Phone synchroniseren met een iPad en een MacBook? Natuurlijk. Makkelijk zelfs!

Ik doe het in elk geval al enkele jaren. Eerst met een Lumia 800 - toen nog op Windows Phone 7.8. Nu met een Lumia 640  - aanvankelijk met Windows Phone 8.1 maar recent heb ik die geüpdatet naar Windows Mobile 10.

Mijn Lumia is een prima gsm met een excellent scherm, een uitstekende camera en dito gps. Ik gebruik het toestel ook als extra tv-scherm (dankzij Yelo TV), ik betaal er mijn rekeningen mee (met Easy Banking) ...  En dat op een gsm van nauwelijks 29 euro (in juni 2015 met een King-abonnement van Telenet). Mijn vrouw kocht dit jaar de nog mooiere Lumia 650 voor een zacht prijsje (149 euro in de FNAC).


Hoe stem ik die toestellen op elkaar af?

Al mijn bestanden - documenten, foto’s, muziek -  e-mail, agenda ... worden gesynchroniseerd in de cloud.

  1. Mijn documenten staan op Dropbox.

  2. Mijn notities en aantekeningen op OneNote.

  3. Mijn foto’s op Flickr.

  4. Mijn muziek op Google Music.

  5. Mijn e-mail is een Gmail-adres.

  6. Mijn agenda en contacten synchroniseer ik met iCloud (Apple) - daar lees je alles over in een van de volgende tips in ‘Nieuwe oogst’.

Al deze aanbieders hebben handige programma’s zowel voor mijn MacBook, mijn iPad als mijn Lumia. De gratis apps zijn makkelijk te installeren en te gebruiken. Je hebt er ook nauwelijks werk aan. De programma’s op je toestellen downloaden en installeren, gebruikersnaam en wachtwoord invullen en aanvinken wat er moet worden gesynchroniseerd. 

Voeg ik een nieuwe cd toe aan mijn muziekcollectie op mijn MacBook, maak ik 20 foto’s met mijn Lumia, verander ik een afspraak in de agenda op de iPad ... dan kan ik niet lang daarna op al mijn toestellen die cd beluisteren, die foto’s bekijken en/of bewerken, de afspraak wijzigen ... 


Kosten: (voorlopig nog steeds) nul euro.

Op die manier heb je ook niet veel geheugen nodig op de iPad en gsm. Mijn iPad Air heeft nauwelijks 16 GB aan boord, mijn Lumia slechts 8, maar daar heb ik wel een extra geheugenkaartje ingestoken van 32 GB. Toch wel handig voor mijn foto’s en tegenwoordig vind je ze voor minder dan 15 euro. Gsm en iPad hebben dus maar een fractie van de capaciteit van mijn MacBook Pro (256 GB), maar dankzij wifi en internet apps kan ik ook op die kleine toestellen naar mijn foto’s kijken, mijn volledige muziekcollectie beluisteren enz.


Windows 10 Mobile heeft best een mooie, slimme en handige interface die in menig opzicht zelfs beter is dan die van iOS 9.

Tweemaal op het scherm tikken en het vergrendelscherm licht op en toont datum en tijd en voor jou belangrijke info, bv. je afspraken, het aantal nieuwe sms-berichten of gemiste Skype-oproepen ...

Inloggen en je krijgt het overzichtelijk geordend beginscherm dat je makkelijk kunt personaliseren. Je kunt daar je meest gebruikte apps plaatsen én de grootte van de iconen aanpassen. De grote iconen worden 'Live tiles' - op die iconen krijg je dan al info zonder de app te moeten openen: de afspraken in je agenda, het weerbericht … Je kunt de iconen een eigen accentkleur geven of je maakt ze doorzichtig en je gebruikt een eigen foto als achtergrond.

Een veeg naar rechts op het beginscherm en je vindt al je apps alfabetisch geordend. In plaats van te scrollen tik je op een letter om daarna op de juiste beginletter te tikken. Een trucje dat je ook kunt toepassen op je contacten (Personen).

Instellingen (vliegtuigstand enz.) en berichtgeving roep je op met een veeg van bovenaan het venster naar onderen. Je kunt in dit bedieningspaneel zelf bepaalde instellingen verwijderen en/of bijvoegen.

Op de navigatiebalk onderaan staan steeds dezelfde drie commando’s:

  1. -‘Terug' - met elke tik een venster achteruit, even duwen en je ziet alle open apps.

  2. -‘Start'  - een tik en je bent terug op je beginscherm, even duwen en het scherm wordt gehalveerd zodat je makkelijker met een hand kunt blijven werken op een wat groter scherm.

  3. -‘Zoeken’ met Bing of Google.

Een veegje van onderaan naar boven en de navigatiebalk verdwijnt van je scherm. Tweemaal op de navigatiebalk tikken om je gsm af te sluiten.

De interface van Windows 10 Mobile is dus best handig en slim bedacht.

  1. Geen wonder dus dat een en ander me terug doet denken aan mijn beginjaren op Mac. Toen was ook Apple ondanks z’n uiterst gebruiksvriendelijk systeem op sterven na dood.


Hoe zit het met de apps op Windows Mobile 10?  

De standaard apps van Windows Mobile 10 zijn mooi vormgegeven en zitten boordevol handige functies: Outlook Agenda & Outlook Mail, Skype, Microsoft Edge als browser, Groove Muziek, Camera & Foto’s, Weer, Kaarten (gps met stembegeleiding) enz.

Maar er zijn nog heel wat andere apps die ik frequent gebruik die je kunt vinden in de Windows Store.

Mijn top-20:

WhatsApp, Nextgen Reader - mijn favoriete RSS-reader, Evernote, OneNote, Easy Banking van Fortis Parisbas, Yelo tv van Telenet, Flickr Central (of Flickr) om mijn foto’s op Flickr te bekijken en te uploaden, Just Sudoku met o.a. de mogelijkheid de sudoku van mijn krant in te scannen, Dropbox, CastCenter voor podcasts, De Redactie Videozone, NMBS, GMusic voor mijn Google Muziek bibliotheek, IMDB, PDF Reader, Pin Notes, Recycle ! met de huisvuilophaalkalender, SoundHound, Trello & TuneIn Radio voor internetradio en podcasts ...

Aan bruikbare apps geen gebrek, dus!


Update

Wil je toch bestanden van je Mac op je Lumia kopiëren (om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren offline) of vice versa dan kon je vroeger een USB-kabel en de Windows Phone app gebruiken op de Mac. Die app vind je - jammer genoeg - niet langer in de App Store. Heb je de app nog op je Mac staan, dan vind je hier de oplossing (instructies in het Engels) . Heb je die app niet, dan kun je die hier downloaden.

(bron: Apple Support Communities).