Tips voor iPad-gebruikers

                         Nieuwe tips (archief)   

 

Nieuwe oogst


iOS 9 - een rits kleine verbeteringen
Gratis
Later deze maand krijgt je iPad een systeemupdate. iOS 9 borduurt verder op iOS 8 en belooft vooral extra gebruiksgemak.

 1. Het systeemlettertype zou mooier/leesbaarder zijn. Francisco, het systeemlettertype dat geïntroduceerd werd in de Apple Watch, zorgt in elk geval voor uniformiteit. Alle Apple-producten gebruiken voortaan hetzelfde systeemlettertype.

 2. Apps zouden ook sneller moeten reageren dan ooit tevoren
  dankzij allerhande technische verbeteringen.

 3. De batterij van de iPad zou het langer volhouden.

 4. Maar er is meer, veel meer ...


Toetsenbord

 1. Vanaf iOS 9 zie je (eindelijk) of je kleine letters of hoofdletters typt.

 2. Er is ook een nieuwe, handiger manier om tekst te selecteren, te knippen en plakken, tekst te cursiveren etc.

 3. Duw met twee vingers op (de letters van) het toetsenbord en er verschijnt een rode selectiecursor in de tekst. Nu kun je door je vingers te bewegen snel naar een stukje tekst gaan. Eenmaal de juiste plaats gevonden, haal je je vingers  van het toetsenbord en je kunt op de gekozen plaats de nodige aanpassingen doen.


Instellingen

 1. In de instellingen vind je bovenaan een zoekfunctie waarmee je makkelijk de plaats vindt om een bepaalde instelling aan te passen. Het volstaat om scherm, toetsenbord, helderheid, Safari enz. in te tikken om naar de juiste plaats geloodst te worden. Handig!

 2. Alle instellingen voor iCloud vind je op één plaats. Je kunt daar bepalen wat je allemaal online wilt bewaren. Je kunt je iCloud Drive ook op je beginscherm plaatsen zodat je daar al je online bestanden kunt bekijken en bewerken.


Multi-tasking

 1. Wanneer een app je naar een andere app stuurt, dan kun je nu direct terug naar de oorspronkelijke app dankzij een tik op het terug-naar-de-vorige-app-icoontje linksboven.

 2. Er zijn drie manieren om twee dingen tegelijk te doen op je iPad.

 3. (1)Slide over
  Je stopt een app even om vlug iets anders te doen. Je bent bv. een mail aan het typen en je wilt iets opzoeken op het internet.

 4. Je sleept eerst een nieuwe scherm (niet groter dan een kolom) met een veegbeweging vanaf het midden van de rechterschermrand naar links. In dat schermpje kun je nu een andere app selecteren en gebruiken.

 5. Tik je dan weer in het hoofdscherm dan verdwijnt de kolom en kun je weer in de eerste app verder werken ...

 6. (2)Split view
  Je kunt  - enkel op de nieuwste iPads - twee apps tegelijkertijd gebruiken op je scherm.

 7. Je activeert eerst de slide over-functie en je sleept de splitsing van de apps naar het midden van het scherm.

 8. ‘Slide over’ lijkt mij niet zo’n handige functie zonder ‘Split view’. Gelukkig kun je deze functie(s) ook makkelijk uitschakelen.
  ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Multitasking’
  Schakel ‘Sta meerdere apps toe’ uit.

 9. (3)Beeld in beeld
  Ook op oudere iPads kun je voortaan blijven kijken naar videootjes terwijl je mails typt enz.

 10. Tik terwijl je een video bekijkt op de thuisknop en open daarna de mail-app. Je video loopt dan verder in een (verplaatsbaar) pop-upvenstertje in een hoek van de mail-app.


Siri & Spotlight

 1. Ook in iOS 9 kun je de slimme zoek-assistent Siri, oproepen met je stem als de iPad aan het opladen is (“Hey Siri”) of met een langere duw op de thuisknop. Siri beantwoordt al je vragen nu met een (vrouwelijke) Vlaamse stem.

 2. Dat kan best leuk zijn, maar spreken met je iPad lijkt mij in elk geval nog altijd bijzonder vreemd.

 3. Apple maakt Siri en Spotlight in elk geval steeds intelligenter

 4. Die intelligente Spotlight-zoekfunctie roep je in iOS 9 op door naar rechts te vegen op het beginscherm. Daar vind je dan een aantal suggesties gebaseerd op je gebruik van de iPad - afhankelijk van de plaats waar je bent, het tijdstip, de meest gebruikte apps enz.

 5. Spotlight oproepen lukt ook nog steeds met een veegje naar beneden in het midden van het beginscherm. Eigenlijk lukt dat veegje naar beneden zo’n beetje overal op het beginscherm.


Andere

 1. De Notities-app krijgt een facelift. Maar of deze app even krachtig en gebruiksvriendelijk wordt als Evernote valt nog te bezien.

 2. Apple lanceert ook een Nieuws-app. Het valt af te wachten of dat de moeite waard is voor het Nederlandstalige gebied.


iOS 9. Geen spectaculaire veranderingen.
Maar een hele rits kleine verbeteringen. En dat allemaal gratis!
Ik kijk er alvast naar uit.

In deze Nederlandstalige video krijg je een voorsmaakje van iOS 9 op een iPhone.