Tips voor iPad-gebruikers

                         Nieuwe tips (archief)   

 

Nieuwe oogst


Upgraden naar iOS 8Apple heeft het besturingssysteem van de iPad bijgewerkt. Je kunt iOS 8 gratis downloaden en installeren, tenminste als je een vrij nieuwe iPad hebt. Volgens Apple zelf kan de update worden geïnstalleerd vanaf de iPad 2. Voor de iPad Air kan ik iOS 8 in elk geval echt aanraden. Heb je een ouder model, dan is het misschien beter nog even te wachten en te zoeken naar gebruikerservaringen via Google.

iOS 8 is geen totaal nieuw systeem (iOS 7 was dat wel), maar eerder een  bijzonder grondige oppoetsbeurt en uitbreiding. Je moet dus helemaal geen schrik hebben dat alles wat je net onder de knie hebt, alweer anders moet. Neen, iOS 8 zou vooral (nog) efficiënter moeten zijn, (nog) makkelijker moeten samenwerken met andere Apple-producten en met iCloud.


Hoe upgraden?

Vooraf

 1. Voor je de update downloadt, kun je best even kijken of je apps moet updaten (via ‘App Store’) en/of verwijderen (omdat je zo nooit gebruikt). Verwijderen kan via ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Gebruik’. Bij ‘Opslag’ staan de apps gerangschikt volgens de ruimte die ze innemen op de iPad. Op de app tikken en dan op ‘Verwijder app’.

 2. Om de update te installeren via iTunes moet er op je iPad 2 tot 3 GB vrije ruimte zijn. Heb je dus al te veel foto’s, liedjes, documenten ... op de iPad staan, dan zul je die eerst moeten verwijderen.

 3. Zorg ervoor dat je de foto’s die je met je iPad hebt genomen, hebt bewaard op je computer en/of op Flickr of een andere cloud-oplossing.

 4. Nu kun je je iPad herstarten, zo raakt je iPad weer in prima conditie.

 5. De sluimerknop enkele seconden lang indrukken - het doet er niet toe hoeveel apps er open staan. Op het scherm verschijnt een uitknop die je van links naar rechts moet vegen. Wacht tot de iPad volledig is uitgeschakeld vooraleer de iPad opnieuw op te starten.


En nu het werkje zelf

Een nieuw besturingssysteem downloaden en installeren gebeurt het veiligst via je computer. Je hebt ook minder vrije opslagruimte nodig op je iPad op die manier.

 1. Sluit je iPad aan op de computer via het USB-oplaadkabeltje.

 2. Op je computer open je iTunes - zorg ervoor dat je de laatste versie van dit programma hebt.

 3. Selecteer nu je iPad bij ‘Apparaten’.

 4. Maak voor alle zekerheid een reservekopie van je huidige iPad.
  Kies in het menu bovenaan ‘Archief ‘> ‘Apparaten’ > ‘Maak reservekopie’. Je vindt dit commando ook in het paneel ‘Overzicht’.
  Je leest hier de gebruiksaanwijzing mocht je die reservekopie achteraf ook effectief nodig hebben.

 5. In ‘Overzicht’ tik je nu op 'Zoek naar update'. Je volgt verder de instructies op het scherm.

 6. Let op: op verschillende sites wordt gewaarschuwd om nog niet te upgraden naar iCloud Drive. Lees hier waarom.
  (Zelf gebruik ik iCloud niet. Mijn bestanden staan op Flickr, Dropbox etc. zodat ik die ook kan bekijken op toestellen die niet van Apple zijn.)

Achteraf

Als je de batterijduur van je iPad hebt gemaximaliseerd voor iOS 7, dan moet je (de meeste van) die instellingen opnieuw aanpassen in iOS 8.
Je vindt het volledig lijstje hier op de website.